Aktiviteter för föräldralediga

Aktiviteter för barn och vuxna

 

I dag finns massor av aktiviteter för föräldrar och barn som man kan gå på när man är föräldraledig, särskilt i storstäder. Utbudet varierar förstås från stad till stad, men i de flesta städer brukar det finnas specialanpassade aktiviteter för föräldralediga som vill hitta på något tillsammans med sitt/sina barn och träffa andra.

 

Vilken aktivitet som är lämplig avgörs dels av barnets ålder, dels av intresse och tid. Här nedan kommer lite förslag på saker att göra under föräldraledigheten. Är barnet riktigt litet är det framförallt du som förälder som får ut något av aktiviteten, att träffa andra vuxna och göra något som du tycker är kul och stimulerande. Ju äldre barnet är desto mer glädje har också barnet av olika aktiviteter.

Aktiviteter för dig

Gå en kurs – Det finns speciella kurser som är utformade speciellt för föräldralediga med barn. Tanken är att du som vuxen ska kunna lära dig något nytt eller göra något roligt tillsammans med andra i en barnvänlig miljö. Det finns kurser i allt möjligt, alltifrån handarbete till sång, foto och skrivande. Kolla om det finns något intressant på din ort! Hos Folkhögskolan kan du till exempel titta efter intressanta kurser. Just nu erbjuder de bland annat kurser i dans, foto, skrivande med mera.

 

Barnvagnsbio – Gå på bio och se en film. Låt barnet sova lugnt i barnvagnen medan du tittar. Skulle barnet vakna till är det inga problem, alla är införstådda med att det är barnvagnsbio. I filmen finns också en paus för matning och blöjbyte.

 

Gympa eller Yoga – Vill du ägna dig åt någon fysisk aktivitet kan du kolla efter gympa- eller yogaklasser där det är lämpligt att ta med sig sin bebis.

Aktiviteter för dig och ditt barn

Barngymnastik – Kolla efter lämpliga kurser i barngymnastik. Du och ditt barn får röra på er, träffa andra barn och vuxna. Detta är bra både för den motoriska och sociala utvecklingen för barnet. Det finns många föreningar som anordnar familjegympa för barn från 2 år och uppåt, kolla på Gymnastikförbundet för att hitta närmsta förening.

 

Barndans – Tror du att dans vore något för ditt barn? Ring närmsta dansskola och hör om de har någon lämplig danskurs som du och ditt barn kan delta i. Det brukar finnas danskurser för barn som är 2 år och uppåt. Precis som gymnastik erbjuder danskurser barnet motorisk och social stimulans. Dessutom övas takt och musikkänsla.

 

Baby- och småbarnssim – Redan när barnet är några månader gammalt kan man gå på babysim tillsammans. Det finns även kurser för äldre barn, så kallat småbarnssim och barnsim. Prata med simhallen och se om de erbjuder dessa aktiviteter.

 

Baby- och barnrytmik – Sjung, dansa och musicera tillsammans. Redan när barnet är några månader gammalt är detta en lämplig aktivitet att gå på om barnet verkar uppskatta musik och dans.

 

Sagostund – Biblioteken brukar anordna olika evenemang för föräldrar och barn. Det kan handla om att lyssna på en saga, pyssla eller titta på en teaterpjäs. Detta är en perfekt sätt att träffa andra barn och föräldrar.

 

Öppna förskolan – Till öppna förskolan kan du gå med ditt barn för att leka eller delta i barnvänliga aktiviteter. Öppna förskolan är öppen för alla barn som ännu inte nått skolåldern och som inte går på dagis.

 

Lekparken – Gör en utflykt till en lekpark. Att testa nya lekparker är alltid kul och vem vet, kanske hittar ditt barn en ny lekkamrat?

 

Promenader – Gå på promenad. Aktiviteter behöver inte vara planerade eller i grupp. Att gå en enkel promenad tillsammans är en utmärkt sysselsättning. Både barn och föräldrar får frisk luft, miljöombyte och synintryck. Är barnet tillräckligt stort för att gå får det även motion och öva motorik.

 

Besöka djurpark – Väck barnets nyfikenhet för djur och natur genom att besöka en djurpark. Kanske finns det någon parklek med djur i närheten av där ni bor? I vissa parklekar brukar det finnas lantbruksdjur som grisar, getter och höns att klappa och mata.

Ha kul!

Nu var det slut med tips för i dag. Det viktigaste med aktiviteterna är att du och ditt barn mår bra av dem och tycker det är roligt. Man behöver inte göra en massa aktiviteter bara för att, utan gör det som passar just er familj och era barn!