Barn och färger

Färg

Jag har lovat att hjälpa en väninna att välja barnvagn. Först tänkte jag att det skulle bli jätteroligt. Hur svårt kan det vara tänkte jag. Tydligen väldigt svårt för nu sitter jag här med massor av frågor och tankar jag inte ens funderat på tidigare.

 

Hittade ett barnvagnspaket där man får både själva vagnen med ligg- och sittdel plus babyskydd till ett bra pris. Problemet är bara att babyskyddet är illrött. Kan det stressa bebisen? Vi pratar ju ibland om hur färger påverkar oss människor. Att rött kan vara stressande medan blått anses lugnande. Hur är det då för barn? Skulle en bebis som ligger och tittar in i ett rött babyskydd bli stressad?

 

Har försökt googla lite i ämnet och kommit fram till att bebisar har väldigt dålig syn när de föds men att de redan efter någon månad börjar utveckla både färgseende och bättre synskärpa. Väldigt spännande utveckling måste jag säga. Det verkar också som att man ska försöka stimulera synutvecklingen genom att låta barn titta på föremål i olika färger och former och att de gillar att titta på rörliga mobiler. Ansikten är de också extra nyfikna på.

 

Faktum är att det verkar som att rött är en av de färger bebisar kan se tidigt och att barn gillar starka färger. Så jag kanske kan släppa min oro för att fel färg på babyskyddet skulle påverka bebisen negativt. Om du har hört eller läst något annat så är det bara att höra av dig.

 

Något som däremot verkar vara väldigt omdebatterat är hur mycket synintryck man ska exponera barnen för. Till exempel finns det en del rön som visar att man ska låta barnet åka bakåtvänt i vagnen upp till en viss ålder för att minska synintrycken och för att underlätta interaktion mellan barn och föräldrar. En annan sak gäller tv- och datortittande. Ska barn ens titta på tv och datorer eller är det okej i lagom doser? Detta debatteras också och det finns studier som visar på att barn inte ska se på tv eller datorskärmar alls de första åren.

 

Tyvärr är jag inte alls insatt i dessa frågor, men nu när jag fått upp ögonen för det här med barns synutveckling och synintryck så ska jag lära mig mer. Men man får nog också vara beredd på att ompröva sin kunskap, det jag lär mig i dag kanske inte stämmer om fem år. Så är det ju när forskningen får fram nya fakta.

 

Men för att återgå till ursprungsproblemet. Kan jag rekommendera ett barnvagnspaket med rött babyskydd till min väninna? Ja skulle jag svara just nu, men hittar jag någon annan info eller om någon av er läsare hör av er och råder mig till motsatsen så kommer jag givetvis ompröva mitt beslut!

 

Det var allt för denna gång. Ha det bra!