Kul på sportlovet! Spela kort, läs böcker och gör utflykter

Utflykt med matsäck på sportlovet

Nu är det Sportlovsveckor och många familjer har passat på att ta ledigt för att umgås och ha kul. Även om man inte är ledig finns extra chanser att hitta på roliga saker tillsammans då museer och aktivitetshus brukar ha utökade öppettider. På så sätt finns fortfarande tid att göra något roligt efter jobbet med barnen.

 

Vad kan man då hitta på? Det beror förstås helt och hållet på hur mycket tid man har, hur gamla barnen är och hur de mår. Men ju mer tid man har på sig desto fler alternativ finns!

 

Allt behöver inte heller kosta pengar. Att vara ute i naturen är gratis och nyttigt. Ligger det snö ute kan man plocka fram skidor, pulka, stjärtlappar och roa sig. Har man inget av detta kan det vara precis lika kul att bygga snögubbar, snölyktor och snögrottor. Om snön töat bort kan man gå på skogspromenader eller leka i parken. Ta med matsäck och varma kläder så blir utflykten jättemysig.

 

I många kommuner anordnas även en del gratisaktiviteter för barnfamiljer under sportloven. Kolla på kommunens hemsida för att se vilka aktiviteter som erbjuds där du bor.

 

Något man alltid kan göra även om man har en begränsad budget är att gå till biblioteket och låna böcker. Dessa kan man sen läsa tillsammans när man kommit hem. På biblioteket finns ju ett enormt utbud av både sagor och faktaböcker som passar alla åldrar och intressen.

 

Jag återkommer ofta här i bloggen till vikten av att läsa böcker eftersom de väcker barns nyfikenhet och ökar deras kunskap. Samtidigt är de underhållande. Att läsa är bra för att utveckla fantasi och abstrakt tänkande. Det har också visat sig vara viktigt för att barn ska utveckla en bra läsförståelse vilket är otroligt viktigt för att man ska klara av skolan. Därför är det av vikt att tidigt väcka barnens intresse för böcker och läsande.

 

För att väcka bokintresset är det viktigt att välja böcker som barnen tycker om. Växla mellan att läsa högt för barnet och låt barnet läsa högt. Samtala också gärna om det ni läser.

 

Att spela spel tillsammans är också ett jättebra sätt att umgås och samtidigt ha kul. Det finns massor av exempel på roliga spel, flera av dem kan man spela med en vanlig kortlek, något de flesta har hemma. Annars kan man köpa dem lite överallt eller beställa från till exempel pokerbutiken.se. Där finns massor av fina kortlekar att välja mellan som gör det lite roligare för barnen att spela.

 

Förutom kortspel är tärningsspelet yatzy också ett utmärkt familjespel. Yatzy är ett perfekt spel för den som behöver lära sig räkna eller som behöver öva på huvudräkning. Ju äldre barnen är desto mer kommer de också kunna förstå av spelets strategi. För att spela Yatzy behöver man egentligen bara ett gäng tärningar.  Protokoll kan man skriva ut från nätet, annars kan man köpa färdiga yatzy-kit i de flesta leksaksbutiker och större matvaruaffärer. Då ingår både tärningar och protokollblock.

 

Har man en lite större Sportlovsbudget kan man besöka en djurpark, åka på en utflykt eller resa bort. Man kan också passa på att baka eller laga mat tillsammans samt rita och pyssla. På youtube finns många kul idéer på pyssel att göra. Är budgeten begränsad gäller det att hitta på pyssel med sånt som redan finns hemma, vilket ger dig som förälder lite hjärngympa!

 

Ett besök på badhuset kan också vara en kul och hälsosam upplevelse då simning är bra för konditionen. Vill man göra det extra roligt kan man åka till ett annat badhus än det man brukar åka till. Kanske finns där en roligare rutschkana eller roligare flytleksaker?

 

Vad ni än hittar på under sportlovet så hoppas jag ni alla får en bra vecka!