Astrid Lindgrens värld och junibacken

Pippi Långstrumps Villa VillerkullaDe flesta barn och vuxna i Sverige har någon gång hört talas om eller stiftat närmre bekantskap med Astrid Lindgrens sagofigurer. Kanske har barnen sett filmen om Pippi Långstrump, läst boken om Rasmus på luffen eller lekt Karlsson på taket?

 

Om ditt barn gillar Astrid Lindgrens sagor kanske en utflykt till Astrid Lindgrens värld i småländska Vimmerby kan vara något. Där får barnen träffa på sagofigurerna och leka i de fiktiva sagomiljöerna. Det finns också teaterpjäser man kan titta på.

 

Måltiderna kan man antingen äta på någon av parkens restauranger eller caféer eller så kan man ta med sig egen matsäck. Det finns gott om matställen att välja mellan så det finns säkert något för hela familjen att äta. Om det finns allergier i familjen kan du titta på parkens webbsida, där finns information om allergimat.

 

Tyvärr är inträdet ganska dyrt. Under högsäsong kostar en dagsbiljett för barn mellan 3-14 år 295 kr och under lågsäsong 190 kr. Till detta tillkommer dessutom entrébiljetter för vuxna, eventuell parkeringsbiljett och boende.

 

Om man rest långväga kan man hyra stuga på parkområdet. Det finns flera olika stugmodeller att välja mellan samt en camping där man kan tälta eller ställa upp husbilen/husvagnen.

Junibacken i Stockholm

För er som har vägarna förbi eller bor i Stockholm är junibacken på Djurgården ett annat alternativ. Precis som Astrid Lindgrens värld är också denna lekpark uppbyggd kring sagofigurer och berättelser. Här hittar man till exempel Pippis hus Villa Villerkulla och lekutställningar baserade på Barbro Lindgrens sagokaraktärer som Vilda bebin och Loranga.

 

Junibacken är långt ifrån lika stort som Astrid Lindgrens värld. Men har man som sagt vägarna förbi Stockholm eller bor i staden så är det ett rekommenderat utflyktsmål. Priserna är dessutom helt okej. 139 kr för barn och ungdomar mellan 2-15 år och 159 kr för alla över 15. Har du ett Stockholmspass går du in gratis i parken. Stockholmspasset kan även användas på Tom Tits experiment som jag tipsade om i ett tidigare inlägg. Det kan också användas på andra attraktioner som uppskattas av hela familjen, men mer om det i ett annat inlägg.

 

På Junibacken finns förutom lekmöjligheter även teaterpjäser att gå på och ett sagotåg. Där finns även en restaurang där man kan fylla på med energi om det behövs.

Utomhusparker

Värt att tänka på är att både Astrid Lindgrens värld och Junibacken är utomhusparker där en stor del av alla aktiviteter sker utomhus. Välj därför kläder efter väder och var beredd på väderväxlingar!