Sommarlovsbuss i Karlskrona

Sommar

I dagarna läste jag om ett utmärkt initiativ för sommarlediga barn i Karlskrona. En sommarlovsbuss kommer åka runt i kommunen och erbjuda roliga och spännande aktiviteter för barn som är hemma under sommarlovet. Tanken är att sommarlovsbussen ska fungera ungefär som en bokbuss eller som glassbilen, men att man istället för glass och böcker erbjuder olika typer av aktiviteter där bussen stannar till.  Att delta är dessutom helt gratis.

 

Såg att de hade provat konceptet redan förra sommaren och då verkade aktiviteter som exempelvis trollerikurser, skattjakt och teaterpjäser stå på schemat. Aktiviteterna var utformade för barn och unga mellan 6-15 år.

 

Tycker idén verkar toppen och tror att Sommarlovsbussen kan ge mycket glädje till barnen i kommunen.

 

Vilka aktiviteter som kommer att erbjudas i år är dock lite oklart. Men det verkar inte alltför otroligt att man kör på ungefär samma tema i år som förra året. Ska hålla lite koll och se vad de hittar på och till vilka åldersgrupper de vänder sig till i år. Tycker det var riktigt bra att de inte bara vände sig till de allra minsta utan även till äldre barn och tonåringar som ju också kan behöva ha roliga aktiviteter att fylla sommarlovet med.

 

Hade inte hört talas om den här bussen tidigare, men jag hoppas fler kommuner hakar på idén.

Stötta barnen – köp årets majblomma

Nu till något helt annat – årets majblommor! Nu är försäljningen av majblommorna 2017 igång och precis som vanligt går pengarna till att stötta ekonomiskt utsatta barn.

 

En liten blomma kostar 20 kr och en krans 40 kr. Man kan även köpa pins och klistermärken om man vill. Årets majblomma är dessutom väldigt söt. Röd med svarta prickar, likt en nyckelpiga. Du behöver inte betala för majblomman kontant om du köper den direkt av en försäljare, det går bra att betala via SMS.

 

För pengarna som samlas in till majblomman så får massor av barn en chans att göra roliga aktiviteter på loven. En del av pengarna går också till glasögonbidrag, cyklar med mera. Majblomman bedriver också opinionsbildning för barnens situation i samhället. Ett mycket viktigt jobb.

 

Organisationen har ett 90-konto vilket innebär att deras ekonomi granskas och att pengarna som samlas in går till de ändamål de är tänka.

 

Ekonomiskt utsatta familjer kan söka bidrag från majblomman till saker som nämnts ovan, exempelvis cyklar, sommarlovsaktiviteter med mera. På deras webbsida kan du läsa mer om hur du ansöker om bidrag.

 

Majblommorna säljs fram till och med den 3:e maj.

 

Försäljningen av majblommor har en lång historia. Redan 1907 såldes de första blommorna och initiativtagare till projektet var Beda Hallberg. Med sitt initiativ visade hon att ett litet bidrag från många kan bli en stor summa pengar som gör stor nytta.