Julklappstips

julklapp

Snart är det jul. Barnens högtid. Det är tid för umgänge, lek, skratt och avkoppling. Tyvärr ser det inte ut så för alla barn. Stridigheter, fattigdom och naturens makter är bara några av sakerna som hindrar många barn och familjer från att få en bra och trygg jul. Detta är vi alla medvetna om och många skänker både en tanke och en slant till de som har det svårt, för julen är inte bara barnens stora högtid, det är också omtänksamhetens tid.

 

I dagens inlägg tänkte jag därför tipsa om omtänksamma julklappar som passar alla barn, både till de du har i din närhet, men också de du kanske aldrig träffat.

Hjälp någon du inte känner

 • Ge ett julpaket till ett barn via Unicef – Köp ett julpaket i Unicefs gåvoshop så kommer du bidra till att ett barn någonstans i världen får en varm filt, pennor, block och 43 påsar nötkräm. Julpaketet kostar 228 kronor och beställs på Unicefs webbplats.
 • Skänk en slant till Majblomman – Majblomman är en organisation som jobbar för att hjälpa barn i Sverige som har det svårt. Det kan handla om att ge stöd till kläder eller någon aktivitet. Vill du stödja dem kan du gå in på deras webbplats och donera en slant.
 • Ge bort rent vatten – Hos Plansverige.org kan du bidra med 300 kr till en vattenpump så att en by ska få rent vatten.

Detta var bar några av alla de gåvor du kan köpa hos hjälporganisationerna ifall du vill bidra till att utsatta barn får det bättre. Det finns också fler välgörenhetsorganisationer du kan välja att stödja: Läkare utan gränser, Röda Korset, UNHCR med flera.

Ge en gåva som stöttar välgörenhet

Vill du köpa en gåva att ge bort men samtidigt stödja välgörande ändamål? Då hittar du bra förslag här nedan:

 • Body som det står ”Non Smoking Generation” på för att stödja organisationen med samma namn, finns att köpa hos Geggamoja.
 • Leksaker hos IKEA. Just nu skänker de €1 till välgörande ändamål för varje sålt mjukdjur eller leksak.

Julklappar som stimulerar hjärnan

Det finns så många bra produkter ute i handeln som är både utvecklande och roliga för barn. Här kommer några tips som får både hjärna och nyfikenhet att stimuleras. Vad som är en bra present varierar förstås beroende på barnets ålder. Det brukar stå på leksakerna för vilken ålder de är lämpliga.

 • Läs och skriv med Bamse, en pedagogisk bok lämplig för barn mellan 5-8 år. Förlaget Kärnan har gett ut boken.
 • Ett mikroskop för barn kan ge ett annat perspektiv på livet.
 • Beppes stora experimentlåda. Experiment är ett utmärkt sätt att lära sig saker på. Presenten är lämplig för barn som är äldre än sex år.
 • 101 experiment är en låda med experiment inom ämnet teknik. Passar barn över åtta år.
 • Duplo – bygg och lek med klossar, bra för hjärnan och kul! Passar för barn mellan 2-5 år, men följ åldersanvisningarna på förpackningen.
 • Play Doh lera – bra för kreativiteten och skaparlustan. Lämplig för barn mellan 2-6 år.

Listan ovan är bara några tips på julklappar som kan ge både stimulans och glädje. Att ta en titt i butikernas bokavdelning är aldrig fel, där kan finnas massor av pedagogiska och lärorika presenter för våra små.

 

Till sist: var alltid noga med att kolla åldersrekommendationerna när du handlar presenter till barn.

God Jul!