Välkomna! I dag tipsar jag om Tom Tits

Vetenskap och experiment

Vad kul att ni hittat hit! Det här är min alldeles nystartade bloggsida där jag tipsar om aktiviteter och lekar som passar barnfamiljer.

 

Jag kör igång direkt med ett av mina favorittips: Tom Tits Experiment.

 

Tom Tits ligger i Södertälje och har du vägarna förbi tycker jag verkligen att du ska ge stället en chans. På Tom Tits finns massor av roliga och lärorika utmaningar och experiment för barn. De har även utställningar där man kan lära sig mer om olika ämnen.

 

Experimenten finns både inom- och utomhus. Inomhus är det fyra våningsplan med olika aktiviteter och utställningar om både biologi, fysik och kemi med mera. Man kan bland annat lära sig mer om kroppen och sinnena, om motorik och massa, om tyngdkraft och energi och så vidare. Många av ämnena lär man sig mer om genom att själv testa och experimentera. Andra genom att läsa samt titta på figurer och modeller.

 

I utställningen finns även en hel del illusioner som bjuder på en fascinerande inblick i hur hjärnan kan luras.

 

Här nedan kan du se ett klipp som Tom Tits själva lagt ut på youtube:

 

 

Tom Tits kallar sig själva för ett Science Center som är utformat för att passa hela familjen med experiment som uppskattas av alla åldersgrupper. Priset varierar beroende på om det är högsäsong eller inte. Tyvärr är priserna ganska höga. I skrivande stund kostar en biljett för en vuxen 190 kr under lågsäsong och för barn är priset 150 kr under lågsäsong. All prisinformation finns på tomtitt.se om du vill veta mer om entréavgiften. Där står även öppettider och kontaktuppgifter.

 

Tänk på att utomhusparken där du bland annat kan testa på guldvaskning, uppleva hur en jordbävning känns eller prova olika vindstyrkor inte är öppen året om.

 

Anledningen till att jag rekommenderar detta Science Center är för att många barn tycker det är kul att få prova på saker och experimentera sig fram. För många barn är detta ett roligt sätt att lära sig nya saker och ett bra sätt att väcka deras nyfikenhet och lust till lärande. I presentbutiken kan man sen köpa experimentlådor och böcker så att man kan fortsätta experimentera och lära sig hemma.

 

Om du har långt till Tom Tits och Södertälje kanske det finns ett Science Center på närmre håll än du tror! I Jönköping fick till exempel Uptech och i Luleå finns Teknikens Hus. Sök på nätet för att hitta fler intressanta aktiviteter eller håll utkik i min blogg. Det kommer säkert dyka upp fler tips på fler experiment- och upplevelseaktiviteter.