Sommarlovsdags

sommarlovsaktiviteter

Snart är det dags för skolavslutningar och sommarlov. En härlig tid, men också en källa till stress för många föräldrar. Många känner sig otillräckliga. Vad ska man hitta på för aktiviteter att fylla dagarna med? Räcker pengarna till utflykter? Kommer barnen ha det tråkigt på fritids och dagis medan jag jobbar? Ja, frågorna kan vara många och oron stor. Därför kommer det här inlägget till alla er som ännu inte har gjort upp några planer för sommaren.

 

Först och främst vill jag bara mana till lugn. Det ordnar sig. Finns fantasi och vilja så ordnar det sig. Det finns oftast massor av aktiviteter nära hemmet som man kan gå på. De behöver inte heller vara kostsamma. Dessutom kan man passa på och utnyttja det fina vädret och göra massor av utomhusaktiviteter. En dag på stranden är mycket uppskattat bland de flesta barn. Ta med leksaker, badgrejer och matsäck så har ni kul en hel dag.

 

Lika kul kan det bli med en dag i parken. Ta med lämpliga aktivitetssaker som bollar, spel, böcker och matsäck och umgås och ha kul.

 

När det är fint väder kan man passa på att ordna lekar och tävlingar utomhus. Vem är bäst på att kasta pil? Vem hoppar längst eller springer fortast? Vem kan kicka boll längst? Har ni boule eller kubb är det perfekt att spela dag som kväll.

 

Man kan också åka på utflykter till angränsande kommuner och städer. Ta bussen eller tåget och se er runt. Kanske finns något roligt utomhusbad i närheten eller någon extra fin badplats som ni kan åka till?

 

Många museer har gratis inträde. Passa på och gör ett besök när vädret inte är på topp eller när ni fått nog av utomhuslek.

 

Kolla också av vad kommunen anordnar. De flesta kommuner lägger upp information om tillgängliga aktiviteter på sin webbsida. Håll utkik efter simskolor och andra aktiviteter för barn.

 

Bor du i en storstad är utbudet av kul aktiviteter i alla möjliga prisklasser förstås större än om du bor i en mindre stad. Utnyttja det.

 

Här kommer några fler tips på aktiviter:

  • Titta på djur – kolla om det finns någon gård i närheten som tar emot besök. Kanske finns det en djurpark eller ett minizoo i närheten.
  • Lekplatser – googla och se om det finns någon lekplats i närheten som verkar kul
  • Inomhuslekland – när vädret är dåligt kan ett besök på ett lekland vara ett alternativ. Se efter om det finns något där du bor. Vi har till exempel tipsat om jump park i Malmö tidigare. Men det finns många olika varianter av lekland runt om i landet. De är dessutom inte bara kul för barnen, en del har aktiviteter som passar vuxna också. Vem vet – kanske träffar du andra föräldrar att ha kul med.
  • Utomhusteater – kolla upp om det finns något teatersällskap som sätter upp utomhusteater med gratis inträde.
  • Fiska – har ni fiskeutrustning hemma kan ni ge er ut och fiska.
  • Cykelutflykter – plocka fram cyklarna och ge er ut på äventyr!

 

Det var allt för denna gång. Hör gärna av er om ni har mer tips på sommarlovsaktiviteter.