Höstmys på budget

 

Då och då brukar jag dela med mig av tips på allt från aktiviteter till presenter för stora och små här i bloggen. Nu är det dags igen. Hösten närmar sig med stormsteg och höstlovet/läslovet är inte långt borta. Vad ska man hitta på? Det tänkte jag tipsa om i dagens inlägg. Passa gärna på att spana in mitt tidigare blogginlägg med tips på höstaktiviteter för ännu fler idéer.

 

Hösten 2022 blir kanske inte riktigt som vanligt. Skräckrapporter avlöser varandra om det ekonomiska läget och många lägger kanske om sina höstplaner för att spara pengar. Som tur är finns det massor av roligt att hitta på även med liten budget. Kolla in mina tips:

  • Biblioteket – På det lokala biblioteket finns gott om underhållning, hjärngympa och stimulans helt gratis. Man kan fly in i litteraturens fantasivärld, grotta ner sig i spännande fakta eller ta del av någon gratis föreläsning eller föreställning. Kolla in om ditt bibliotek har några intressanta gratisevenemang i höst. Det brukar finnas evenemang för både vuxna och barn att ta del av.
  • Gratis entré på statliga muséer – ett museibesök är både utvecklande och spännande. Statliga muséer har gratis entré. Har du nära till ett statligt museum kan du alltså ta med familjen och botanisera bland utställningarna utan att betala något inträde. Det är också en perfekt aktivitet när vädret är ruggigt och utomhusaktiviteter inte lockar.
  • Pyssla – de flesta har säkert mer pysselmaterial hemma än man tror. Med en stor portion fantasi kan man skapa massor av roligt. Varför inte göra eget pynt till halloween, julen eller något annat festligt evenemang? Plockade löv kan förvandlas till spöken med lite vit färg och en ballong kan få ett läskigt ansikte målat med tuschpenna. Ett vanligt papper kan vikas till ett konstverk. På YouTube finns mängder med videos där man kan lära sig vika origami.
  • Plocka svamp och bär – i mitt förra inlägg tipsade jag om att hösten är perfekt för skogspromenader där man kan plocka bär och svamp. Var dock noga med vad du plockar så att du inte får med dig något oätligt hem. Plocka endast sådant du vet vad det är och är säker på går att äta. Vill du inte plocka för att äta kan du plocka hem pysselmaterial.
  • Utforska lekparker – Gå på upptäckarfärd och utforska lekparkerna i närområdet. Kanske finns det några lekparker ni inte besökt tidigare? Om möjlighet finns kan man också åka en bit bort och testa lekparker. Har man tur så kan det finnas någon riktigt speciell park i närheten. I Trollhättan finns till exempel en park med Jan Lööf-tema och en park med inspiration från Roy och Rogers Mack. I Stockholmsområdet, närmare bestämt i Järvastaden i Solna, så hittar man en park med Mulle Meck-tema. Fler spännande lekparker finns så googla och se vad ni kan hitta. Tänk bara på att kolla upp att lekparken är gratis och öppen.
  • Sällskapsspel – Att spela spel passar nästan alla åldrar och med en vanlig kortlek kan man spela mängder med olika spel. Vill man inte bara spela kort så kan man höra med vänner och bekanta om de har något spel man kan låna eller så kan man prova att byta spel med varandra om man tröttnat på spelen hemma. Har man mycket fantasi kan man skapa ett eget spel tillsammans.
  • Matlagning – Mat ska man ju alltid äta. Varför inte passa på att göra matlagningen i höst lite extra kul. Laga mat tillsammans och gör matlagningen till en aktivitet. För att göra det extra kul kan man till exempel hitta på något speciellt tema att laga mat på. Till exempel laga mat så billigt som möjligt, laga mat hela veckan med en viss ingrediens och så vidare.
  • Leta gratiserbjudanden – Ibland kan det dyka upp gratiserbjudanden på aktiviteter. Till exempel via medlemskap. Den 6 november kan du till exempel gå gratis på Skansen om du är COOP-medlem. Håll ögonen öppna, kanske finns det något bra gratiserbjudande där du bor.

 

Detta var allt för nu. Önskar er en fin höst!